Drömmen som blev verklighet med hjälp av Leader!

Vi är flera i församlingen som haft en dröm att få bygga ett vindskydd och utveckla fastigheten vidare. Saknaden av vatten har också funnits genom åren. Vi byggde ofta vindskydd med scoutkåren och hade hajker här men de var ju enkla och var inte byggda för att stå permanent. Det hade ju varit trevligt att komma hit och sova över utan att behöva börja att bygga och hinna göra andra saker med våra scouter och även för andra som vill sova över ute i naturen. Tiden gick och vi hade inte pengar och tillräckligt med personer som kunde lägga den tid som skulle gå åt för att bygga vindskydd.

Ett stort hopp!

Förra året fick vi reda på att det fanns möjlighet att söka stöd från Leader Västra Småland. Vi kontaktade Leader, planerade, gjorde ritningar och tog in offerter och skickade in en ansökan. Till vår stora glädje fick vi ett positivt svar från Leader i december 2021 och ett slutligt beslut från Jordbruksverket i augusti 2022.

NU HÄNDER DET!

Med hjälp av en lokal hantverkare (Axel Byrmo) och virke ifrån smörviksskogarna börjar ett bygge av vindskydd. Förutom Axel så har församlingens medlemmar varit med och hjälpt till på olika sätt tex ritning, projektledning, målning, elarbeten, administrativt m.m.

Grunden på plats.
Axel vår snickare.
Avancerad konstruktion.

För att göra vindskyddet komplett byggdes tre eldstäder upp framför.

Vatten!

Borrning pågår.

Det fanns ingen brunn på tomten så Leader hjälpte oss även med det. Vi tog in offerter och landade på att Mullsjö brunnsborrningar var bäst lämpade för att borra en brunn. De borrade och monterade en hydropress som vi sedan byggde ett litet hus till. Så nu har vi även dricksvatten.

Färdigborrat och pump installerad.
Gräver dike för slang och el.
Rör och elkablar läggs på plats.
Dike för slang återställt.
Samtal om konstruktion av huv.
Huv klar.
Tvättränna upphängd.

Information

Nu var själva bygget klart. Då måste ju folk få information. En del i det var att vi skapade en träskylt i ek och monterade den vid vägkanten. Sedan satte vi upp lite övriga informationsskyltar.

Skylt på gång.
Skylt uppe!
Infoskylt på stugan.
Färdigt vindskydd!

Nu kan bland annat UV-scout nyttja vindskydden för sin verksamhet och även andra kan få sitta ner och ta skydd en stund. Vi tror att resultatet av detta projekt kan bli till glädje för många en lång tid framöver!

Utöver en del eget arbete och materiel har vi fått ett frikostigt stöd till detta från Leader Västra Småland och EU.

Vi använder anläggningen för vår egen verksamhet men önskar också att fler ska få nytta av den. Sitt gärna ned ett tag när ni passerar. Vill ni stanna längre samt vara säkra på att det är ledigt när ni kommer så kan ni boka anläggningen. Gå in på sidan vindskyddet så kan ni ser hur man bokar och kontaktinfo. Eller välj menyn Barn o Ungdom och undermenyn scoutstugan med vindskyddet.

Njut av omgivningarna och ert sällskap. Vi vill att ni lämnar anläggningen i samma skick som när ni kom samt att ni respekterar att tobak, alkohol och droger är inte ok att använda här.